SM-finaler genom tiderna

SM-finaler genom tiderna

1985 spelades den första officiella SM-finalen för herrar (en inofficiell SM-final spelades året innan) på Bosön på Lidingö. Det var också hemmalaget Lidingö Pink Chargers som vann matchen mot Stockholm Mean Machines med 6-0.

1991 etablerades Superserien som den högsta divisionen för amerikansk fotboll i Sverige, och sedan dess har 27 SM-finaler spelats – och det är två lag som har lagt beslag på en majoritet av titlarna: Stockholm Mean Machines har vunnit 10 och de regerande svenska mästarna Carlstad Crusaders har vunnit 8.

Övriga lag som vunnit SM-guld i Superserien för harrar är Limhamn Griffins (3),  Uppsala 86ers (2) samt Solna Chiefs, Kristianstad C4 Lions, Tyresö Royal Crowns och Arlanda Jets (1).

Den första officiella SM-finalen för damer spelades 2012 då Stockholm Mean Machines besegrade Arlanda Jets i finalen på Midgårdsvallen i Märsta med 42-0. Mean Machines vann också de kommande tre SM-finalerna innan Örebro Black Knights tog över tronen 2016. Örebro vann även finalen 2017.

Under de sex SM-finaler för damer som har spelats har något av dessa tre lag – Arlanda, Stockholm och Örebro -varit med i samtliga finaler. Arlanda Jets har spelat i fyra av dem, men förlorat samtliga gånger de varit i final.

2018 var året då nya vinnare tog över svensk amerikanska fotbollstronen. I Superserien Herr tog hemmalaget Stockholm Mean Machines emot Carlstad Crusaders i en tuff och jämn match där SMM vann med en poängs skillnad, 42-41. I Superserien Dam mötte Örebro Black Knights värmländska Carlstad Crusaders där slutligen matchen blir 22-30, och CC:s damer åker hem med ett första guld någonsin.

Vad kommer 2019 ge för resultat? Det får vi se!

Lämna en kommentar