SM-finaler genom tiderna

SM-finaler genom tiderna

Vi jobbar på med det vi kan för att dokumentera det som hänt. Har du material som du vill dela med dig av? Maila oss gärna på kontaktinformationen längst ned på sidan.

1985 spelades den första officiella SM-finalen för herrar (en inofficiell SM-final spelades året innan) på Bosön på Lidingö. Det var också hemmalaget Lidingö Pink Chargers som vann matchen mot Stockholm Mean Machines med 6-0.

1991 etablerades Superserien som den högsta divisionen för amerikansk fotboll i Sverige, och sedan dess har 27 SM-finaler spelats – och det är två lag som har lagt beslag på en majoritet av titlarna: Stockholm Mean Machines har vunnit 10 och de regerande svenska mästarna Carlstad Crusaders har vunnit 8.

Övriga lag som vunnit SM-guld i Superserien för harrar är Limhamn Griffins (3),  Uppsala 86ers (2) samt Solna Chiefs, Kristianstad C4 Lions, Tyresö Royal Crowns och Arlanda Jets (1).

Den första officiella SM-finalen för damer spelades 2012 då Stockholm Mean Machines besegrade Arlanda Jets i finalen på Midgårdsvallen i Märsta med 42-0. Mean Machines vann också de kommande tre SM-finalerna innan Örebro Black Knights tog över tronen 2016. Örebro vann även finalen 2017.

Under de sex SM-finaler för damer som har spelats har något av dessa tre lag – Arlanda, Stockholm och Örebro -varit med i samtliga finaler. Arlanda Jets har spelat i fyra av dem, men förlorat samtliga gånger de varit i final.

Vilka blir bäst när det gäller 2018? Det återstår att se.

Lämna en kommentar